Hvordan bliver man grafisk designer?

  • Post category:Freelance

Den store guide til hvor du skal starte, for at blive en god grafisk designer.

OBS: Heftigt opdateret og omskrevet i februar 2019.

Rygradden i alt grafisk design er typografi. Typografi er læren om, hvordan man behandler tekst udfra funktionelle og æstetiske overvejelser. Uanset om du vil arbejde med trykt design eller digitalt design, kommer du ikke uden om typografi – ethvert produkt du skal designe, indeholder tekst.

Grafisk design er ikke kunst – det er kommunikation

Du kan uddanne dig til grafisk designer mange forskellige steder i Danmark. Uddannelserne har både forskelle og ligheder, men det er min oplevelse, at de begynder at ligne hinanden mere og mere, da de tager udgangspunkt i de samme grundidéer som fx at bruge research og analyse som baggrund for det endelig design.

De forskellige uddannelser er placeret på hver sit trin ud af 8, på den stige der hedder kvalifikationsniveau for livslang læring. Mediegrafiker er fx 4 og kandidaten i design fra Designskolen (KADK) er 7. Jo højere niveau, jo mere undervisning har man i teori som fx researchmetoder, konceptudvikling, kreative idéudviklingsmetoder og lignende. Du kan dog altid bygge ovenpå din uddannelse, så du kan nå til et højere niveau – selvom du er startet som mediegrafiker.

Men.

Det her er et vigtigt men. Grafisk design er først og fremmest et praktisk fag. Jo flere år du udøver det, jo mere du opsøger viden og arbejder på at dygtiggøre dig, jo bedre du er til at opsøge og tage imod kritik – jo dygtigere bliver du.

Så fordi du har en kandidat fra Designskolen, er du ikke nødvendigvis en dygtigere grafisk designer end en mediegrafiker, der har haft en rigtig god læreplads, og har brugt en masse tid på kurser og selvstudie.

At opsøge viden selv via internettet, bøger, foredrag og kurser er en vigtig del af at blive god til grafisk design. Udover design, kan du opsøge viden om beslægtede emner som fx kommunikation og markedsføring, antropologi, historie, kunsthistorie, samfundsvidenskab.

Som grafisk designer kan man arbejde i mange forskellige brancher. Hvis du er på bureau, eller er freelancer, arbejder du med kunder fra mange forskellige brancher. Hvis du får job i en virksomhed, vil du kende mest til den specifikke virksomheds branche og problemstillinger.

Som designer skal du kende til metoder, der kan hjælpe dig med at afklare din brugers udfordringer, og vide, hvordan du laver en designløsning der hjælper på de præcise udfordringer. Ligesom en læge, skal du undersøge problemet, stille en diagnose og komme med en kur. Når du skal finde frem til diagnosen, bør det være i dialog med din bruger. Du får brug for empati og forestillingsevne, for at sætte dig i din brugers sted.

Som grafisk designer skal du ikke designe løsninger til dig selv, men til din bruger.

Grafisk design er ikke kunst, det er kommunikation – men der er nok alligevel brug for en smule talent for at blive rigtig god. Men talent er ikke nok, der skal hårdt arbejde til.

Uddannelser i grafisk design

Der er uddannelser i grafisk design på forskellige niveauer. Nogle af dem kræver en ungdomsuddannelse, erhvervserfaring og en bestået optagelsesprøve, andre kræver en læreplads.

Mange kombinerer de forskellige uddannelser, ved at starte med at tage mediegrafiker eller multimediedesigner og så søge videre på DMJX eller Designskolen. De første uddannelser vil give dig kompetencer til at komme igennem nåleøjet på de andre uddannelser.

Mediegrafiker på Teknisk Skole

Mediegrafiker er en erhvervsuddannelse, adgangskravet er 9. klasse og den tager 4 år. Du skifter mellem skolepraktik/virksomhedspraktik og skoleundervisning. Uddannelsen udbydes syv steder i landet. Mediegrafiker hed engang grafiker og handlede mere om det tekniske i at få lavet en tryksag, men har taget emner fra de andre uddannelser til sig som fx research, koncept m.m. Mediegrafikeruddannelsen handler dog stadig meget om at færdiggøre tryksager og websites. Fx viden om, hvilke materialer man bruger til at lave hvilke tryksager – en teknisk baseret håndværksuddannelse. Du kan senere opkvalificere dig med fx en akademiuddannelse på DMJX.

Multimediedesigner

Multimediedesigner er en 2-årig videregående uddannelse. Adgangskravet er en gymnasial uddannelse eller en mediegrafikeruddannelse. Som multimediesigner får du basisviden indenfor design, organisationsteori og kommunikation. Uddannelsesstederne rundt om i landet har forskelligt fokus, så undersøg dem inden du søger. Du kan bruge uddannelsen som ballast til at søge ind på de længere designuddannelser, eller du kan specialisere dig med en overbygning.

Bachelor i visuel kommunikation på DMJX, København

Grafisk designer er en 3-årig professionsbacheloruddannelse. Adgangskravene er en relevant erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse og en bestået optagelsesprøve. Der er i ca 300 ansøgere til ca. 20 studiepladser, og du skal igennem flere runder. Det hjælper at have en multimediedesigner eller et grundforløb fra teknisk skole i bagagen når du skal op til optagelsesprøve.

Uddannelsen er opdelt i flere linjer, hvor grafisk design og interaktiv design er mest relevante for dig der vil være enten klassisk grafisk designer eller digital designer.

Bachelor i grafisk kommunikation, Haderslev

3- årig professionsbacheloruddannelse og søsteruddannelsen til DMJX. Du skal have en gymnasial uddannelse eller en relevant erhvervsuddannelse i bagagen samt bestå optagelsesprøven.

Bachelor i Visual Fashion Communication i Aarhus

Den 3-årig professionsbachelor Design & Business har en række specialer indenfor fashion, det vil sige livsstil- og modebranchen, og en af dem er grafisk design. Som på de to andre professionsbachelorer i Haderslev og København bliver de studerende undervist både i klassiske designdiscipliner som typografi, visuel identitet osv men også i at bruge research og analyse. De fleste studerende bliver inhouse-designere i mode- og livsstilsbranchen.

Bachelor og kandidat i design, KADK, København og Kolding Designskole

Begge skoler udbyder en 5-årig kandidatuddannelse i design. Adgangskravet er gymnasial uddannelse samt en optagelsesprøve. Begge skoler har flere linjer – de grafisk designrettede er Kommunikationsdesign i Kolding og Visuel Kommunikation på KADK. Uddannelserne tilbyder både fag i de klassiske håndværk og i mere teoretisk, abstrakt problemløsning.

Hvordan klarer jeg optagelsesprøven?

Tænk på X-factor. Du gider ikke være hende der bliver grillet af Blachman, fordi du tror, at du er den nye Beyoncé, når du i virkeligheden synger som en brækket arm. Så du øver dig. Og øver dig. Og øver dig lidt mere. Til dine fingre bløder og dine øjne er tørret ind til små tørre rosiner af for meget skærmtid. Du tager tegnekurser, du tegner hver dag, du øver dig i designprogrammer, du tager på designhøjskole og så laver du opgaver for din omgangskreds.

Det er meget bedre at lave rigtig opgaver for rigtige mennesker, end at fedte derhjemme med ting som kun du selv kan lide. Hele humlen ved at være grafisk designer er, at du ikke skal lave ting du selv kan lide, men ting som andre kan lide.

Du kan ligeså godt begynde at øve dig på, at det er kundens behov, og ikke din personlige smag, der afgør, hvordan din designløsning skal se ud.

Inden optagelsesprøven gør du også dig selv en tjeneste ved at kunne bruge som minimum Photoshop og Illustrator, da dele af optagelsesprøverne kun kan løses ved at bruge disse værktøjer.

Jeg vil lige benytte denne lejlighed til at slå fast med syvtommersøm, at du ikke bliver en god designer fordi du kan alle funktioner i Photoshop udenad. Programmer og apps er din hammer, sav og skruetrækker, og hammeren er ikke bedre, end håndværkeren der svinger den.

Er det hårdt at uddanne sig til grafisk designer?

Ja. Det er forskelligt hvor meget undervisning der er på de forskellige uddannelser, men de har alle det til fælles, at du skal bruge rigtig meget tid på selvstændig opgaveløsning.

Regn med, at din arbejdsuge er tættere på 60 timer end 37, og at aftener og weekender ofte er inddraget, hvis du vil være blandt de bedste. Det er ikke et studie du kan sløse dig igennem.

Hvad laver en grafisk designer?

En grafisk designer løser problemer med visuelle værktøjer.

En grafisk designers arbejdsområde dækker over rigtig mange emner og specialiseringer. Jeg har listet de typiske områder op nedenfor, men egentlig kan en grafisk designer løse enhver visuel kommunikationsopgave. Mange vælger bare at specialisere sig efter hvad de bedst kan lide at arbejde med. Nogle laver fx kun tryksager eller kun digitalt design. Ikke fordi der er forskel på hvilke metoder man bruger, men fordi det er forskellige medier man arbejder med. Nogle er glade for skærme og nogle er glade for papir.

  • Visuel identitet – logo, brevpapir, brochurer m.m. for en virksomhed
  • Avis- og magasindesign
  • Bogdesign
  • Skriftdesign
  • Skiltning og wayfinding
  • Emballage og rumligt design
  • Illustration og infografik
  • Motiondesign, animation
  • Webdsign, UX, UI, design til apps

Grafisk design dækker med andre ord over så mange områder, at det er svært at blive rigtig god til dem alle sammen. En vigtig pointe er, at enhver af disse områder også er digitale. Visuelle identiteter skal også fungerer på mobil (måske skal de først og fremmest fungere på mobil). Bøger kan også være e-bøger, illustrationer kan også være til apps og motiondesign kan også være til websites og sociale medier.

Hvor kan jeg få arbejde som grafisk designer?

Efter endt uddannelse som grafisk designer, multimediedesigner eller mediegrafiker kan du få arbejde rigtig mange steder. Det er typisk:

Designbureau

Et designbureau sælger visuelle kommunikationsydelser til andre virksomheder. Det er her du skal søge hen, hvis du drømmer om at lave visuelle identiteter for store virksomheder og organisationer eller kendte brands.

Reklamebureau

Reklamebureauer laver reklamer og kampagner. I reklameverdenen er idéen det bærende, men der skal nogen til at eksekvere dem. Det kan fx være en grafisk designer.

Avisredaktioner

Aviserne har det stramt, men flere steder er der stadig grafiske designere ansat. I gamle-gamle dage havde aviserne deres egne trykkerier, hvor en hær af trykkere satte avisen dagligt med blytyper. Nu er det hele digitalt, og det skal der grafiske designere til.

Forlag

Som med aviserne havde forlag før i tiden grafiske afdelinger. De fleste bogforlag har nedrustet og der er få forlag der har ansatte grafikere. Rigtig meget bogarbejde bliver lavet af freelancere, så drømmer du om at designe bøger, er det freelancevejen du skal tage.

Inhouse grafiske afdelinger

Store virksomheder med egne marketingsafdelinger har ofte en eller flere grafiske designere ansat. Her kan være tale om rigtig interessante og udfordrende job, fx på museer, i organisationer, private virksomheder m.m.

Som freelancer

Mange bliver freelancere, det vil sige de starter et firma for sig selv, eller måske går man sammen med 1-2 andre. Det er hårdt at starte op som freelancer, men det har også sine fordele. Nogle områder er svære at få lov at arbejde med, hvis man ikke er freelancer, det er fx illustration og bogdesign.

Er det svært at få arbejde som grafisk designer?

Ja, det er ret svært at få fast arbejde som grafisk designer. Der er mange om buddet og få faste jobs, så der er mange der har deres eget firma, og arbejder som selvstændige.

Hvordan får jeg arbejde som grafisk designer?

Du sørger for at gøre opmærksom på hvad du kan. Du bør have et online portfolio, enten på et website eller et sted som Behance. Du kan også med fordel have en Instagramprofil.

Hvordan bliver jeg grafisk designer – altså en god en?

Har jeg nævnt før, at man skal øve sig? Ok, jeg går gerne mere i detaljer.

Lær programmerne

Lær InDesign, Photoshop og Illustrator til fingerspidserne. Nettet bugner af gratis tutorials, så det er bare om at gå i gang. Hvis du vil lave digitalt design, er der en hel hær af apps her du også skal sætte dig ind i. After Effects til animation, Sketch til webdesign osv.

Tag et kursus

Der er flere højskoler der udbyder kurser i design, ligesom du også kan tage enkeltfag på fx DMJX. Rigtig mange har taget en af de uddannelser det er lettere at komme ind på, inden de søger på de videregående uddannelser.

Lær at tegne

Om det er naturalisme, croquis, tegneserier eller handlettering betyder ingenting. Men tegn, tegn, tegn. Læg dem op på en Instagram-profil. Hvorfor? For det første kan du bruge det til at holde dig selv til ilden, for det andet lærer du at færdiggøre og udvælge dit bedste arbejde.

Lær at fotografere

Du har alligevel en smartphone limet til hånden, så brug den til noget brugbart og øv dig på at tage fotos. Kig efter linjer, streger, motiver. Øv dig på at tage gode fotos fremfor at øve dig på at redigere dem i en app efterfølgende. Træn dit øje. Du kan fx følge udfordringerne hos Se dig for.

Stay Hungry, Stay Foolish

Vær nysgerrig. Stop aldrig med at lære nye programmer og teknikker at kende. Læs bøger af forfattere du ikke kender, gå andre veje på arbejde, iagttag mennesker. Jo mere du udfordrer din hjerne ved at gå nye veje, jo bedre en designer bliver du. (Tak til Berit for det meget vigtige input!). Se også Neil Gaimans tale om “Make Good Art” som inspiration.

Bliv en T-Shaped Designer

Det kræver lidt forklaring. T-shaped kan oversættes til en “generalist specialist”. Den vertikale streg i T’et er ét emne som du ved meget i dybden om. Den horisontale streg er en palette af beslægtede emner du ved en lille smule om. Da jeg først postede denne guide hørte jeg fra flere erfarne designere, at de for ofte får portfolios fra designere som kan en masse ting en lille smule, men ikke noget rigtig godt. Så forsøg at blive en T-shaped designer fremfor en tusindkunstner som ikke kan noget rigtig godt.

Læs, læs, læs

Her er to lister med bøger. Den første til dig som er nybegynder, og gerne vil være bedre, inden du søger ind på en skole og den anden til dig, som allerede er i gang med at studere, og gerne vil være endnu klogere på faget.

For unge (og andre begyndere)

  • Grundbog i grafisk design af Henrik Birkvig og Kim Bjørn
  • Grundbog i typografi af Henrik Birkvig
  • Grundbog for art directors af Dorte Nielsen, Tine Kaj og Kathrine Granholm
  • Why Fonts Matter af Sarah Hundman
  • A History of Graphic Design for Rainy Days
  • GO! A Kidd’s Guide to Graphic Design af Chipp Kidd
  • Steal like an artist af Austin Kleon

Magasiner

Magasiner er et rigtig godt sted at starte, hvis man er helt grøn indenfor faget. De er fyldt med tutorials, tips og tricks, nyheder fra branchen, interviews med professionelle designere og meget andet, som kan hjælpe dig i gang – og give dig en fornemmelse for, hvad det er for et fag. Du kan købe dem i velassorterede butikker eller låne dem på biblioteket.

Opgave- og kreativitetsbøger

Det kan ikke siges nok gange: Det er vigtigt at udvikle din evne til at tænke i skæve sammenhænge, udnytte former og farver, bruge materialer på en ny måde og generelt være kreativ. Mange kan godt være bange for at lave skæve, sjove og fjollede ting, men grafisk design handler også rigtig meget om, at holde fast i sit indre legebarn.

De her bøger er et sted at starte:

  • Opgavebog for kreative tænkere af Dorte Nielsen
  • 100 Jorn-eksperimenter vi kan lave derhjemme ved køkkenbordet, Museum Jorn
  • Wreck This Journal af Keri Smith (flere af samme forfatter)

For øvede – og designstuderende

Typografi

  • Thinking With Type: A Critical Guide for Designers, Writers, Editors & Students af Ellen Lupton
  • Typographic Systems af Kimberly Elam
  • The Elements of Typographc Style af Robert Bringhurst
  • Længe leve typografien af Eli Reimer

Generelt grafisk design

  • Kontraster af Christina Bruun Olsson
  • Idébogen af Dorte Nielsen
  • The A-Z of Visual Ideas: How to Solve any Creative Brief af John Ingledew
  • Universal Principles of Design af William Lidwell, Kristina Holden og Jill Butler
  • Graphic Design – the New Basics af Ellen Lupton og Jennifer Cole Phillips
  • Grid Systems in Graphic Design af Josef Müller-Brockmann
  • Making and Breaking the Grid af Timothy Samara

Designhistorikeren Steven Heller har skrevet afsindig mange bøger om alle mulige emner indenfor grafisk design – hans bøger kan du også kigge efter.

Om kreativitet, visuel forståelse, m.m.

  • A Smile ind the Mind af Beryl McAlhone
  • The Art Of Looking Sideways af Alan Fletcher
  • How to be a Graphic Designer Without Loosing Your Soul af Adrian Fletcher
  • How to … af Michael Beirut
  • Ruined by Design: How Designers Ruined the World and What We Can Do to Fix It af Mike Monteiro
  • Beauty af Sagmeister & Walsh

Du kan finde flere lister med must have bøger i dit grafiske bibliotek her og her. Der findes tusindvis af bøger om design, mange om specialiserede emner. Jeg har fx et stort udvalg af bøger om infografik og bogdesign.

Der er ikke så mange butikker der forhandler bøger om grafisk design. I København kan du besøge Cinnober og Viking.

Podcasts

Hurra for podcasts, som er en kanon måde at lære mere om mange ting – herunder grafisk design.

Designhistorie

Grafisk design er et fag med en lang og stolt historie, som kan spores helt tilbage til hieroglyffer og runeristninger. Det absolut vigtigste element i grafisk design er typografi, og du kan kende den dygtige grafiske designer på hvor omsorgsfuldt hun behandler sin typografi.

Som så meget andet der er smukt og godt, bygger moderne skrifttyper sig på opdagelser gjort i renæssancen (14.-17. århundrede). I disse år opfandt Gutenberg trykpressen og kalligrafer lagde grundstenene til antikva-skrifter.

I starten af 1800-tallet dukkede de første grotesk-skrifter op (hvis du ikke ved hvad antikva og grotesk er, må du google. I disse år blev den ene smukke skrift efter den anden designet, og de bliver stadig brugt overalt i dag. Som grafisk designer skal du være på fornavn med Baskerville, Caslon, Didot, Akzidenz, Helvetica og Futura og mindst 50 andre. Du skal kunne kende forskel på dem, ligesom du kan høre forskel på musik.

Fra år 1900 og frem går det stærkt. Hvert årti har sin distinkte visuelle stil, det kender du sikkert allerede fra mode. Men typografi og grafisk design har ligeså stærke særkender. Med et enkelt blik bør du kunne se forskel på art nouveau og art deco, og vide om du citerer fra Bauhaus, eller russiske propagandaplakater.

Det lyder måske som meget, men du bliver en meget bedre grafisk designer af at kende historien bag det meget traditionsrige og kulturelt betydningsfulde fag du er på vej ind i.

Stå på skuldrene af giganterne

Grafisk designs svar på Mozart og Rolling Stones er Jan Tschichold og Stefan Sagmeister. Som alle andre fag, har grafisk design deres egne superstjerner og stilskabere hvis arbejde du skal kende. Jon Ives ved godt, at han ikke opfandt flat design med iOS7, fordi Dieter Rams kom først. I grafisk design står du på skuldrene af giganter, og derfra stjæler du med arme og ben og gør deres arbejde til dit eget.

Hop på Google og søg på hver af disse navn og find ud af hvem de er, og hvad de designede.

  • Jan Tschichold
  • Beatrice Warde
  • Alvin Lustig
  • Milton Glaser
  • Saul Bass
  • Paul Rand
  • Otl Aicher
  • Herb Lubalin
  • Massimo Vignelli
  • Gerard Unger
  • Zuzana Licko
  • Neville Brody
  • David Carson
  • Paula Scheer
  • Louise Fili
  • Chip Kidd
  • Michael Beirut
  • Erik Spiekermann
  • Stefan Sagmeister

Der er et væld af yngre designere som du også bør holde øje med. Navne som Nicholas Felton, Jessica Hische og Peter Mendelsund.

Der er ikke meget online om dansk designhistorie. En af de gode ressourcer er dog alle udgaver af tidsskiftet Bogvennen ligger online – ganske gratis. Her finder du masser af artikler skrevet af nogle af de store danske navne.

Danmark har især været rig på plakatkunstnere. Det er nu du googler Arne Ungermann, Aage Sikker Hansen og Sven Brasch, læser Erik Ellegaard-Frederiksens bøger og tjekker Gunnar Biilman Petersen og Thorvald Bindesbøll ud.

Følg blogs

Internettet er selvfølgelig også en guldgrube. Nogle af mine favoritsider er I Love Typography, Under Consideration, Aisle One, Eye on Design, Design Observer, The Casual Optimist, It’s Nice That, Smashing Magazine, Grain Edit, Swiss Miss, Design Work Life og Fonts in Use.

Til slut

Jeg håber du er blevet klogere på, hvordan man bliver grafisk designer. Har jeg glemt at svare på et spørgsmål, så spørg endelig. Hvis du er grafisk designer, så skriv gerne en kommentar og fortæl hvordan du er blevet det. Skriv også gerne gode links eller tips og tricks til optagelsesprøverne. I det hele taget: Byd ind og del din viden.

Dette indlæg har 34 kommentarer

  1. Mette Schou

    Super interessant, sender straks link videre til upcoming grafisk designer. Rigtig fint site du har!

    1. Malene

      Tusind tak! Er der noget der mangler eller kan gøres bedre?

      1. Mette Schou

        Umiddelbart synes jeg det hele giver god mening og inspiration, så nej

      2. Malene

        Godt at det giver mening 😀

    2. Telli

      Hej Malene,

      tak for din grundige gennemgang!

      Jeg gik og overvejede at være grafisk designer, men efter at have talt med nogle og have læst din blog må jeg lige stikke fingeren i jorden. For det forekommer mig, at hvis man vil være grafisk designer, skal IKKE forvente at arbejde kreativt med designs.
      Min udgangspunkt for ønsket om at være grafisk designer var at jeg gerne vil illustrere bøger og har illustreret 5-6 stykker og 1 er på vej. Men det virker til, hvis man vil være bog-illustrator behøver man ikke at tage en grafisk designer for. Er det rigtigt forstået eller er jeg helt galt på den?

      1. Malene

        Hej Telli

        Ja, du er lidt galt på den 🙂 Du taler om at være illustrator, dvs. tegner – det er et andet erhverv end grafisk designer. De arbejder med de samme kunder, men uddannelserne er forskellige. Vi har faktisk ikke rigtig nogle illustrator-uddannelser herhjemme. Det nærmeste du kommer er at stykke noget sammen med designskolerne, og så tegneserieuddannelsen i Viborg.

        Og dernæst: Det er rigtig svært, men slet ikke umuligt, at leve af at være grafisk designer. Det er derimod meget meget sværere at leve af at være illustrator. Du skal være helt afsindig dygtig, der er ingen fastansættelser, så du er dømt til at være freelancer – og forlagsbranchen er trængt, så de giver ikke mange chancer til nye illustratorer, og når de gør, betaler de meget lidt for det.

        Hvis du vil leve af at være illustrator, skal du også tegne til andet end bøger, fx reklame og andet kommercielt, infografik, grafisk facilitering osv.

        Ikke for at tage modet fra dig, men vi er et meget lille land med meget få mennesker, derfor er det en niche i en niche at være illustrator til bøger.

  2. Christina Bruun Olsson

    Sikke en flot og grundig gennemgang. Den vil jeg huske at henvise til, når nogen spørger ind til faget, hvilket ikke sker sjældent.

    1. Malene

      Tak, Christina! Sig ENDELIG til hvis jeg har glemt noget og hvis noget kan klargøres. Især ved jeg ikke så meget om designskolerne, er der ved du jo noget!

  3. Berit

    Super fin beskrivelse. 🙂
    Som grafisk designer i en inhouse afdeling, har jeg set rigtig mange komme og gå – af grafikere/grafisk designere og jeg ser der er mange der ved lidt om rigtig meget og derfor ikke rigtig god til ret meget …
    Hvis jeg skulle komme med en anbefaling til nogen der gerne vil i gang med en grafisk uddannelse, er det at gå i en retning og bliv RIGTIG god til det. Derfra kan man udvide og få en viden så man kan tale med andre der er eksperter i netop deres område og dermed udvide sine egne kompetencer.
    Og så øver jeg stadig, 15 år efter jeg blev uddannet. Kurser, konferencer, læser, tager billeder og bliver udfordret af dem jeg arbejder sammen med. Og elsker det! 🙂

    1. Malene

      Du er den anden der nævner det med, at folk spreder sig for tyndt ud over for mange områder, så det ryger altså i guiden! Tak for svar!

  4. Zenia

    Skolen for visuel kommunikation:
    Nu er skolen under forandring…
    MEN: Som færdiguddannet fra i sommers 2017, så kommer “SVK” ind under disse kompetencer:
    Web, CI, 3D(emballage), Layout og Kampagne.
    Skolen har ugeforløb, så deadlines bliver en god del af hverdagen. Skolen har kun lærer som selv er aktive i branchen, som har fingeren på pulsen. Uddannelsen giver dig en solid erfaring i hele branchen, og med en praktikperiode på min. 3 måneder er der fri mulighed for at få testet ens evner af, enten i Danmark eller på verdensplan. Foreskellen fra Haderslev til København, er at DMJX deler eleverne ud på studielinjer hvor man kan vælge at gå på Fotografisk Kommunikation, Grafisk Design, Interaktivt Design eller Kreativ Kommunikation. Haderslev favner om alle linjer, og derfor får man en bredere uddannelse på SVK, og en mere specialiseret uddannelse på DMJX 🙂 optagelsesantallet er pt. 40 på SVK, og 20 på DMJX. umiddelbart er det “nemmere” at komme ind på SVK, netop fordi det for mange ikke er så attraktivt at bo i Haderslev, men alle kommer også til optagelsesprøve, hvor man først søger ind på DMJX og bagefter bliver inviteret til optagelsesprøve. Men det skal siges at man ikke “bare” kommer ind på SVK, men man skal bestå og have et stort potentiale for at komme i betragtning. Håber dette indspark hjælper 🙂

    1. Malene

      Fedt, tak for indspark!

    2. Malene

      Superfedt indspark, Zenia! Du beskriver ret præcist hvad jeg godt har fornemmet var forskellen på de to skoler, men jeg ville helst ikke uddybe det for meget, fordi jeg ikke var helt sikker på forskellen.

      Men hvis man kan sige det sådan, så bliver folk “lige gode” – jeg synes, at arbejde fra folk der kommer fra DMJX og SVK er meget lig hinanden.

  5. Susanne Abildgaard

    Mange tak for deling af så meget inspirerende info, tips og inspirationssteder 🙂

    1. Malene

      Tusind tak!

  6. IGJ

    Tak for et spændende indlæg!! Lige et lille spørgsmål og råb om hjælp 😀 hvis man nu allerede ER uddannet med en længeregående uddannelse indenfor markedsføring, kommunikation og digital branding – men gerne vil udvide med den mere kreative og grafiske del, er der så noget der her kan anbefales? Gode kurser eller kortere uddannelser, da de nævnte her jo er ret lange. Jeg har researchet og kan ikke rigtigt nå frem til en god konklusion. Mvh.

    1. Malene

      Nu ved jeg ikke hvor meget du kan i forvejen – så måske er der noget, du allerede kan.

      Til starte med skal du have styr på Adobes programmer: InDesign, Photoshop og Illustrator. Det er ren værktøjskendskab, dvs du skal lære hvordan de fungerer og hvad man kan med dem, ligesom en håndværker kender sin skruemaskine.

      Dernæst skal du have styr på alt det grundlæggende grafiske: Typografi, gestaltlove, designresearch og designmetoder, materialekendskab etc – det kan sammenlignes med at have grundlæggende forståelse for både at tegne og bygge et hus – en grafisk designer kan både tegne og designe det “hus” der er mest hensigtsmæssigt til modtagerens ønsker og behov, men har også kendskabet til hvordan huset bliver bygget (trykt), så du skal også vide noget om både tryksager og digital produktion (nogen specialiserer sig i det ene, og undlader det andet).

      Du kan kigge på DMJXs efteruddannelser – de har både programkurser og kurser i alt det andet. Dernæst har Mediernes Efteruddannelse en ret god oversigt over andre kursusudbydere. Jensens Kurser har vist en del programkurser.

      Bare husk: Programkurserne kan ikke stå alene 🙂 (Det er der mange der tror).

  7. Peter Morell

    Super godt indlæg!
    Jeg har tidligere fået lavet en del materiale hos en af dine konkurrenter, https://monokrom.dk/ hvor vi af og til kørte lidt skævt af hinanden.
    Dit indlæg har gjort mig en hel del klogere på det at være grafisk designer.
    Forhåbentligt kan det gøre mig bedre til at kommunikere med personer I jeres stillinger 🙂
    Mange tak hvert fald! Rigtig god onsdag

    1. Malene

      Hej Peter

      Det kan jo ske, at man kommer skævt ind på hinanden – det har jeg også prøvet med kunder! Jeg er glad for, at indlægget kan hjælpe dig i den henseende. Grafisk arbejde kan virke ret abstrakt og fluffy for folk der ikke arbejder med det, så det er hensigten med indlægget at opklare, hvad det egentlig går ud på.

      Tak skal du have, og i lige måde god dag til dig 😀

  8. Kristian

    Godt og uddybende indlæg!
    Kan kun give dig ret i, at grafisk design kan blive misforstået til at være udelukkende kunst. I virkeligheden er det jo kommunikation, som du skriver. Hos ON!AD arbejder vi dagligt med større grafiske designopgaver, hvor netop kommunikationen vægter en hel del i vores arbejdsgange. Man skal kunne forstå at kommunikere et brand, så der er en rød tråd hele vejen igennem den visuelle identitet (i hvert fald for vores vedkommende).

    Hvis der i øvrigt sidder nogen upcoming talenter og læser med, så søger vi i øjeblikket praktikanter, som har talent, de gerne vil udfolde. Det kan man læse mere om her: http://onad.dk/praktikplads-grafisk-designer/

    1. Malene

      Fedt med praktik! Jeg får relativt tit henvendelser fra især folkeskoleelever og mediegrafikerelever – vil da sende dem videre næste gang. Har i lavet et opslag på Dansk Dynamit også?

  9. Jesper T. Madsen

    Kunne godt tænke mig at komme igang med noget animations desgin/video lidt lige som https://tapasdlx.dk/ Er der nogen af de nævnte uddannelser der henvender sig mere til video end andre, og kan man blive fra valgt fordi man for eksempel har valgt en Multimedie udannelse i stedet for en Bachelor og kandidat i design, KADK, København og Kolding Designskole? Er de højere uddannede mere eftertragtet eller er det mere portefølje folk kigger på. Har lidt svært ved at vælge hvilken udannelse jeg burde søge ind på. Som nogen af de andre nævner så kan det godt blive for bredt.

    1. Malene

      Hvis du gerne vil lære at animere, så er det fx After Effects du skal lære. Det underviser de i hvert fald i på DMJX og måske også i Haderslev. Jeg er usikker på, om de går så meget op i det op designskolerne, hvor de er mere optagede af at lave koncepter. Lige i det her fag, så bliver du som regel først en god designer hvis du lægger en masse timers arbejde UDEN for de opgaver du laver på dit studie. Hvis du kun laver opgaverne på uddannelsen, bliver du sjældent dygtig nok. I sidste ende bliver du valgt på dit portefølje, på hvor god du er at arbejde sammen med og om du leverer til tiden. Multimediedesigner er meget bredt, og så er den ikke særlig lang, så du har ikke så lang tid til at dygtiggøre dig. Du kan med fordel tage multimediedesigner inden du søger ind på en bachelor- eller kandidatuddannelse. Håber det hjælper?

  10. Signe

    Hej
    Jeg er 13 snart 14 og overvejer virkeligt at blive grafisk designer i fremtiden, da jeg elsker og side og lege med layouts osv…
    Ville derfor lige spørge om den der “Grundbog for Art Directors” giver nogle tips og tricks, jeg kan bruge til at finde ud at om det er noget for mig.
    Du har givet mig endnu mere lyst, til at uddanne mig som grafisk designer i fremtiden.

    1. Malene

      Hej Signe – dejligt, at du er blevet inspireret! Grundbog for Art Directors handler meget om hvordan man får gode idéer til fx reklamekampagner og ikke så meget om layout. Du vil dog helt klart have glæde af at læse den, fordi man også har brug for at være god til at få idéer når man skal lave grafisk design.

      De eneste bøger der findes på dansk om grafisk design, har nogle år på bagen – men tror godt du kan få glæde af dem alligevel. Du kan låne dem på biblioteket, og de er skrevet af Henrik Birkvig. “Grundbog i grafisk design”, “Sådan laver du smukkere grafisk design”, “Grundbog i typografi” og “Birkvigs typografiske mosaik”.

      Prøv også at få fat i nogle engelske magasiner om design. Der findes rigtig mange gode, og de kan som regel lånes på biblioteket. De har som regel mange guides, tutorials og tips og tricks til design, og er et godt sted at starte!

      Jeg har linket til deres website her (der er også mange gode tricks på deres websites) – og så prøv at gå på biblioteket og spørge efter magasinerne, så kan de hjælpe med at bestille dem hjem til dig:

      Computer Arts Magazine
      https://www.creativebloq.com/computer-arts-magazine

      Digital Arts Online
      https://www.digitalartsonline.co.uk/

      HOW Magazine
      https://www.howdesign.com/

      Layers
      https://layersmagazine.com/

      PRINT
      https://www.printmag.com/

      Du kan også prøve at få fat i “A Graphic Design History for Rainy Days”, hvilket nærmest er en slags tegneserie over grafisk design historie og “Go! A Kidd’s Guide to Graphic Design” af Chipp Kidd. Jeg har ikke læst den, men det skulle være en god introduktion til grafisk design for børn og unge. Til sidst vil jeg også anbefale “Why Fonts Matter” af Sarah Hyndman. Der er relativt meget tekst i alle disse, men de er også rigt illustreret, så selvom de er på engelsk, så prøv at kig på dem alligevel.

      Held og lykke med det 😀

      1. Signe

        Tak for hjælpen

  11. Carla

    Jeg er begyndt at interessere mig for grafisk design og tegner lige nu bare i Procreate på min iPad. Jeg kunne godt tænke mig at komme rigtigt ind i faget og lære at arbejde i Illustrator, Photoshop og Vector. Mit spørgsmål er bare hvilket udstyr det giver mening at starte med? Min nuværende computer kan ikke holde til tunge programmer, så jeg skal have mig en ny computer og en digitizer. Optimalt set købte jeg bare en macbook pro på 15 tommer der kan det hele, og en digitizer med indbygget skærm og de bedste specs. Men jeg har ikke lige så mange penge at investere i det lige nu, og er ikke sikker på at jeg har lyst til at investere så mange penge i noget som jeg potentielt kan miste interessen for. Hvor starter man?

    1. Malene

      Hej Carla

      Dejligt at du er i gang! Jeg startede også selv med et tegneprogram i sin tid, det tror jeg de fleste gør.

      De programmer størstedelen bruger er netop InDesign, Illustrator og Photoshop (Illustrator er baseret på at tegne med vektor). De programmer skal man købe i abonnement, og ma plejer at kunne få rabat som studerende. Nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men hvis du er tilknyttet en eller anden uddannelse, plejer det at være nok at sende et billede af et studiekort eller andet der beviser, at du er under uddannelse ind til dem. Det er denne her ordning: https://www.adobe.com/dk/creativecloud/buy/students.html?gclid=Cj0KCQjwv8nqBRDGARIsAHfR9wD7q2WmlpcL9lZc2r29H0ZbRiiHck8XQ3laG3I4_JGKRw-zyIcABaQaAssCEALw_wcB&sdid=GVOBX&mv=search&ef_id=Cj0KCQjwv8nqBRDGARIsAHfR9wD7q2WmlpcL9lZc2r29H0ZbRiiHck8XQ3laG3I4_JGKRw-zyIcABaQaAssCEALw_wcB:G:s&s_kwcid=AL!3085!3!183922181277!e!!g!!adobe%20student.

      Jeg er ikke den store hardware-ekspert, så jeg ville gøre følgende: Lav et indlæg i denne her FB-gruppe, som er fyldt med grafikere og spørg, om nogle vil komme med gode bud på, hvad du har brug for til at starte med – tilføj evt hvad du har af budget: https://www.facebook.com/groups/danskegrafikere/

      Jeg har i mange år kørt med en Wacom Intous (en tegneplade) som jeg klart synes er god at bruge især til Illustrator – denne her er fin: https://www.elgiganten.dk/product/pc-tablets/mus-tastatur/tegneplade/WACCTL6100LKN/wacom-intuos-m-bluetooth-tegneplade-sort

      Og ellers kan du jo fortsat bruge din iPad til at tegne på, og så flytte det over på computeren og arbejde videre der. Der er et væld af apps og forskellige måder at gøre det på – jeg gør det bare ikke selv, så kan ikke lige hjælpe med den del! Men prøv at spørge i FB-gruppen – der er mange tekniske typer derinde!

  12. Caroline

    Meget lærerigt.
    Jeg vil høre hvad det er man kan bagefter uddannelsen i forhold til at starte sit eget selv? Kan du fortælle lidt uddybende om det?

    1. Malene

      Hej Caroline

      Det er en hel blogpost i sig selv 🙂 Der er (mig bekendt) ikke nogen af uddannelserne der bruger ret meget krudt på at lære dig at være selvstændig (selvom de burde). Det er noget du må lære dig selv, eller opsøge viden omkring. Der findes diverse fælleskaber og netværk især på Facebook, men bor du i København kan jeg især anbefale HKs brancheklub Grafisk Kommunikation, hvor der er fyldt med selvstændige grafikere. Fagforeningen har også en hel afdeling dedikeret til freelancere og kan hjælpe med mange af de spørgsmål man har, når man starter op.

      Du kan også tage et kig på bogen SOLO af Palle Schmidt, som dækker en del af de ting der er gode at vide som nystartet selvstændig.

      Det er et kort, og ikke specielt fyldestgørende svar, men håber det kan hjælpe dig videre.

  13. Betina

    Jeg ville ønske, at jeg havde valgt en mere kreativ vej efter jeg færdiggjorde Multimediedesigner uddannelsen for årtier tilbage. Men jeg valgte marketing vejen – og er nu marketingkoordinator med snart 20 års erfaring fra den anden side. Jeg elsker kommunikationsdelen og har også skrivegaverne i orden vil jeg mene. Jeg arbejder sammen med grafikere, reklamebureauer og trykkerier. Jeg er snart 47 år. Jeg har fået kendskab til og bruger også Photoshop, og InDesign en del i hverdagen samt Illustrator en lille smule – og jeg kan sætte små tryksager til tryk. MEN jeg vil gerne mere indenfor kommunikation og det visuelle.

    Jeg har muligheden for at opsige mit job og tage en uddannelse, eller videreuddanne mig på aftenskolen, men jeg er bange for at det er for sent. Eller er det? Når jeg læser din artikel og alle svar, så er min vej, som jeg kan se det, at blive bedre til de basale programmer … og derfra er det lidt mere utydeligt. Jeg har kendskab til bureauer, hvor jeg evt. kunne komme i lære, men jeg er ikke sikker på at de vil satse på sådan en gamle hejre som mig 🙂

    1. Malene

      Hej Betina

      Det er aldrig for sent! Og jeg bliver 40 næste år, vi er sguette gamle. Du kommer jo med en hel masse i bagagen som en ung slet ikke har, både fagligt og på livserfaring. Nu er jeg jo virkelig ikke uddannelsesvejleder, så du må love mig at tage det derefter.

      Du kan jo ansøge på lige fod med alle andre om at komme ind på en SU-berettiget uddannelse som DMJX, Designskolen etc – de er gratis, og du får SU undervejs, hvis du har klip tilbage. Du kan også gå teknisk skole vejen og søge efter en læreplads som mediegrafiker. Det er vist nok bedre lønnet undervejs end SU, og man er primært i praktik – her skal du så finde dig en virksomhed du kan komme i lære hos.

      Uanset hvad du gør, så tag en etableret uddannelse, det giver for det første flest point på CV’et og ECTS-point, men det giver også netværk – og det er netværk du får job på. Der er også en hel del kurser pÅ DMJX som ikke er fuldtid, men hvor man kan arbejde undervejs – de koster så en del penge, men måske du kan finde en kombi, som giver mening for dig?

      Så bare ud over stepperne med dig!

  14. olivia

    Hvor meget tjener en grafisk designer?

    1. Malene

      Det er meget forskelligt! Fastansatte tjener vist i omegnen af 30-40.000 alt efter hvor det er i landet, om det er offentlig eller privat. Selvstændige svinger meget, det kan være det halve om måneden – eller i samme boldgade.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.