Lettering med blyant

Håndtegnet typografi har været vældig in i det store udland i en del år nu – se bare designere som Jessica Hische og Dana Tanamachi. Stilen er endnu ikke slået så meget igennem herhjemme, men derfor kan man jo godt øve sig den. Jeg har et sideprojektInstagram, hvor jeg tegner den første sætning i en bog. De første par stykker var rimelig ubehjælpsomme men nu begynder det at ligne noget. Rent faktisk, er jeg blevet så tilfredse med resultatet her på det sidste, at det er interessant at dokumentere processen.

Arbejdsprocessen er den samme som Sean Wes‘, som også har lavet en  fancy PDF med flere instrukser du kan downloade gratis.

1. Bryd teksten op

Citatet er fra A Farewell to Arms af Ernest Hemingway: »In the late summer of that year we lived in a house in a village that looked across the river and the plain to the mountains«. Det er noget af en mundfuld men det er en sætning med rytme.  Sætningen er derfor nem at bryde op i mindre, meningsfulde bidder.

Jeg skitser på ternet papir, fordi det er nemmere at få bogstaverne til at stå på linje og blive ens i størrelse. Jeg skitser løst og meget lidt kønt. Det handler ikke om æstetik, men om placerings- og størrelseskontrast.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide frihåndsbogstaver

Nogle ord bør fremhæves, for at give variation. In the er ikke så vigtige, så de er mindst. Det giver plads til at tegne late summer stort og i versaler. Of that year tegnes i en sammenhængende skrift for at give visuel kontrast til late summer. Det var første halvdel af sætningen, tidspunktet. Så følger beskrivelsen af, hvor fortælleren befinder sig. We lived in a house tegnes med omtrent samme skrift som in the for at markere, at her starter et nyt kapitel. In a village matcher late summer – de to grupper af ord, er begge anslaget i hver deres “kapitel”.

Hvis man ser på sætningen som et stykke musik, har der nu været de to første vers, som er næsten ens. Nu følger B-stykket, omkvædet, som gerne må variere endnu mere fra første del af sætningen, så man ikke keder sig.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

Jeg vil gerne have across til rent faktisk at stå henover ordene the river and the plain, så det visuelt matcher tekstens faktiske indhold. Som det ses på skitsen, tog det lidt tid, før jeg fandt en god løsning. Til sidst møffes to the ind til venstre, (de er mindre væsentlige) og mountains får god plads. Bjerge er jo ikke noget småtteri, så dét ord får vægt og fylde.

2. Bogstaverne

Nu er kompositionen nogenlunde på plads. Så skal der vælges skrifttype. Til denne tegning brugte jeg næsten ikke referencer, men prøvede at tegne bogstaverne selv, før jeg kiggede på rigtige skrifter for hjælp. En del af øvelsen, for mig, er, at blive bedre til at tegne bogstaver uden forlæg og forstå deres anatomi bedre.

Jeg prøver at efterligne en grotesk á la Gotham i in the, mens late summer er en hjemmestrikket Didot. Den sammenhængende skrift i of that year er noget i retning af Lobster.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

Skitsen blev tegnet om et par gange, før jeg var tilfreds med placeringen af ordene i forhold til hinanden. Det kan være svært at vurdere, hvor store man skal tegne bogstaverne, for at få dem til at passe med linjelængden. Det kan være nemmest først at tegne alle ordene, og derefter tegne dem over på et nyt papir, mens man koncentrere sig om, at placere dem i forhold til hinanden. Se for eksempel across på skitsen herover i forhold til skitsen nedenunder. De to SS’er i slutningen er noget klemt øverst, mens de på den nederste skitse er bedre tilpasset.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

3. Rentegning

Rentegningen foregår på et lysbord med almindelige sorte tuschpenne: Sakrua Micron eller Unipen Fineline i størrelserne 1.0, 3.0 og 5.0 på et glatbestrøget, kraftigt papir der hedder Claire Fontaine. Tuschen lægger sig mere ovenpå det glatte papir i stedet for at blive suget ned i det, som det kan have en tendens til på ubestrøget papir, som for eksempel kopipapir. Stregen bliver mindre lodden i kanten.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

Den endelige rentegning er stadig smækfyldt med fejl. Rentegningen er skæv, en stor del af bogstaverne sejler og det ligner, at jeg har drukket for meget kaffe, så rystet er stregen. Men derfor tager man i stedet et skævt, hipster-ish foto til Instagram, hvor man ikke ser fejlene så tydeligt, som på den utaknemmelige indscanning ovenover;) En del af øvelsen for mig er, at lave så mange af de her tegninger som muligt, hvor jeg afprøver nye skrifter og kompositioner. Hurtig skitse, hurtig rentegning og færdig på max en times tid. (Det holder så ikke en fis med mange af dem. Denne her har i hvert fald taget 2-3 timer).

Handlettering håndtekstning Hemingway

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Poulsen

    Syntes det er nogen imponerende evner du har. Ville ønske jeg kunne gøre dig kunsten efter 🙂

    1. Malene Hald

      Tusind tak, da;) Det er vitterlig bare øvelse …

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.