Smuk vintagekalligrafi

  • Post category:Typografi

typografi vintage magasin magazine ad ads retro typography

Loppemarkeder er et prima sted at gå på jagt efter historiske design- og typografireferencer.

Tempo er fra 1936 og blev udgivet af Nutidens Bladforlag A/S. Det er umiddelbart 30’ernes magasin til unge kvinder og indeholder noveller, brevkasse og gode råd om skønhedspleje. Marguerite Viby pryder forsiden og inde i bladet findes også en fin annonce hvor hun reklamerer for cremer.

Flittige hænder er fra 1950 og skiftede navn til Hendes verden i 1965 – og det hedder det stadig. Som man næsten kan lure af titlen er der strikkeopskrifter, gode råd om haven, husgeråd (f.eks. vil kalvesteg vinde ved smagen hvis man tilsætter hvidtøl opskrifter og en hel del om tidens mode. Who knew!).

Blandt andet er der en hel artikel om hvordan man er den perfekte værtinde. Jeg er især fan af dette råd: “Een ting må de passe på: At herrerne ikke skiller sig ud og sætter sig i en solid ring i stuens ene ende for at hengive sig til dybsindige betragtninger over politik og forretninger – og overlader til damerne at drøfte deres egne små problemer. Hvis de allierer dem med værten, hvad vi håber vil lykkes, kan de uden større vanskelighed bugsere de flygtende tilbage til damerne, hvor de dulgte blikke følger viserens gang over urskiven med tanke på, hvornår de kan være bekendt at gå.”

Flickr kan du finde udvalgte sider fra begge blade i høj opløsning og på Pinterest ligger en del typografisk interessante udsnit fra annoncer og opslag.

Historisk typografi

Typografien er en blanding af blytryk og håndtegnet tekst.

typografi vintage magasin magazine ad ads retro typography

typografi vintage magasin magazine ad ads retro typography

Ind imellem er der annoncer som ofte er helt håndtegnet, ligesom der også bliver leget en del med overskrifterne rundt omkring.

typografi vintage magasin magazine ad ads retro typography

Skriftmæssigt bruger man stort set alle stilarter.

typografi vintage magasin magazine ad ads retro typography

retro-typografi

Nobel blev tegnet i 1929 af den hollandske designer, Sjoerd Henrik de Roos. Den er ment til, at være en lidt mere personlig udgave af Futura (1927). Den digitale udgave har været forbi Tobias Frere-Jones, så den er helt sikkert godt skruet sammen.

retro-typografi

Phoenix Pro er en moderne udgave af Phenix som blev produceret i 1935 af Morris Fuller Benton.

Mange andre kan jeg ikke identificere. Der findes nyere skrifter , som kan bruges, hvis man vil opnå samme stil. Der er dog altid detaljer som kan afsløre, at det ikke er originale skrifter fra 30’erne eller 50’erne.

retro-typografi

Borgis Pro er en pladeserif som godt nok er fra 2012, men har en del tilfældes med annoncen herover, med Marguerite Vibys skønhedspræparater.

retro-typo

Steelfish er fra 2005 og er strengt taget ret 70’er-agtig i stilen, men kan sådan set godt ligne den der er brugt herover – for det utrænede øje. R, M og især Æ ligner overhovedet ikke …

retro-vintage-typografi-erbar

Jeg er så godt som sikker på, at ovenstående er Erbar som blev designet til Ludwig & Mayer i 20’erne. Erbar var forbillede for Futura, en af de vigtigste groteskskrifter everFutura er indbegrebet af Bauaus-typografi

font-skrift-vintage-typografi

Det her kunne godt være Standard CT

retro-vintage-font-skrift

Den her er lidt sjov. De små bogstaver ligner stort set Kalligraphia fra 1902, men versalerne er anderledes.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.