Infografik er det nye sort

  • Post category:Infografik

Infografik i alle afskygninger er tromlet frem på internettet de sidste 3-4 år, primært på engelsksprogede sider. Tunge medier som New York Times sparker røv med deres interaktive grafikker og både DR og Berlingeren prøver at gøre dem kunsten efter herhjemme. Førstnævnte har desuden lige ansat grafiker og journalister specifikt til at lave infografik.

Infografik bruges ikke kun til seriøs journalistik men også til at underholde om fx tv-serier eller bare alt mulig andet. Jeg har tidligere nævnt, at infografik kan bruges i marketingssammenhæng men at der ikke er så mange, der tager udfordringen op med at anvende infografik til andet end kedelige Powerpoints. Men, der er heldigvis eksempler på infografik der bruges til både at formidle og til at underholde – de kommer her.

Vogternes Råd – infografisk debatindspark (og underholdning)

Vogternes Råd er er et typisk DR2-program med et panel af tre mediekloge mennesker med slagkraftige meninger og den kompetente Ane Cortzen som vært. Det er en slags ugen-der-gik som kigger med et sagligt og underholdende blik på medierne. Det er et godt program, som kun bliver bedre af at de bruger infografiske rekvisitter.

Infografik vogternes råd DR2 logo

Indslagene ændrede sig lidt henover sæsonen men til at starte med, brugte de henholdvis Blachman-Kurven og Price-Indexet. Jeg er ikke voldsom fan af navnene, men grafikkerne er gode nok. Blachman-kurven handler om emners popularitet over tid: Om de er på vej op, på vej til at toppe, eller er overstået.

Infografik vogternes råd DR2 Blachman kurven

Price-indexet handler om hvor meget et emne er på dagsordenen.

Infografik vogternes råd DR2 Price index

Det er sjovt tænkt, men det virker som om, at det var svært a forklare seerne og publikum præcis hvordan de skulle forstå graferne. Og navnene var nok også lidt for fjollede. Men, det er originalt tænkt at bruge infografik på denne måde og det fungerer rigtig godt, både visuelt og tv-mæssigt, at have dem placeret på et lysbord.

Den grafiske på infografik, logo, ikoner osv er desuden virkelig gennemarbejdet og gennemført. Tak til DR Design for det.

Truth Facts – infografisk underholdning (og debatindspark)

Truth Facts er en del af Politikens comedy-site Helt Normalt. Så vidt jeg kan læse mig til, er det Jeppe Morgenstjerne der står for grafik og Michael “MC” Christiansen der står for idéerne.

Det er én af de idéer jeg ville ønske jeg selv havde fået, ikke mindst fordi det må være virkelig sjovt at tegne. Konceptet er enkelt: Indsæt ikke-videnskabelige hverdagsobservationer i diagrammer og grafer. De er rigtig god til at fange emner der er oppe og vende i medierne, som her med larmen og forsinkelsen på metro-byggeriet:

truth facts infografik

Eller denne om gangarter som de fleste af os nok er stødt på.

truth facts infografik

Eller denne, om vejret, et emne alle danskere elsker at snakke om.

truth facts infografik

Truth Facts har ikke selv fundet på at lave humoristiske infografikker, men de er de første jeg har set der gør det så godt og varieret.

Andet sjov og spas med infografik

At bruge infografik som metode til at være sjov har eksisteret i et stykke tid. Se fx Indexed eller GraphJam.

xkcd-infografik

Eller Xkcd

xkcd-infografik

DesignStats

DesignStats er en Twitterkonto med hjemmestrikkede statistikker som er virkelig morsomme og rammende. Og det går begge veje: både rettet mod de sarte designere med næsen i sky og de tåbelige kunder der ikke kan kende forskel på Helvetica og Arial.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.