Kalligrafiworkshop

Typografi er den nok vigtigste grundsten i en grafisk designers arbejde. Du kan ikke undgå tekst, og derfor skal man som designer kende sin typografiske historie.

Italiensk bredpennekursiv er en opfindelse fra 1500-tallet hvor det med at skrive, var noget der blev udført af munke på skrivestuer. Selve kursivskriften blev opfundet fordi den var hurtigere at skrive end almindelige, opretstående bogstaver.

Allan Daastrup er en af de ypperligste herhjemme til kalligrafi i alle slags og han underviste en to-dages workshop i lige præcis kursivskrift – med et fint ord, cancellaresca. Workshoppen var arrangeret af Foreningen for Boghaandværk som jeg er medlem af (of course!) og blev afholdt hos Mette og Eric Mourier som er sådan omtrent de dygtigste bogtilrettelæggere herhjemme.

Så det var fint selskab – og så var der lige mig.

kalligrafi bredpen lettering typografi

Til cancellaresca bruger man en bredpen, et løst pennehovede i et skaft og noget blæk. Man går til det ret systematisk: De små bogstaver læres i grupper som har fælles kendetegn. Lille h, i, n, m, r, u og y dernæst a, g, d, q og j som følges af b, p. De rigtig svære er de runde: c, e, o og s og ikke mindst f og k.

Jeg har prøvet det før, med et relativt trist resultat til følge, så denne gang skulle det dælme lykkedes. Efter adskillige klatter og overstregninger gik det bedre og bedre.

kalligrafi bredpen lettering typografi

Det meste af de to øverste linjer herover, hvor der står malene, er skrevet af Allan og ikke mig …

kalligrafi bredpen lettering typografi

Jo flere bogstaver man lærer, jo flere ord kan man skrive. Det er ligesom at tage 1. klasse om igen i speedtempo.

kalligrafi bredpen lettering typografi

Allan havde lavet nogle fikse ark til os med alfabetet på, som vi kunne efterligne. Her er mit, inklusive klatter og noter om, hvad man skal passe på ved hvert bogstav. Der er en del …

kalligrafi bredpen lettering typografi

I sidste ende lykkedes det mig at skrive noget relativt hæderligt med hvid gouache på sort Hahnemühle-papir.

Det var sindssygt sjov at lære og jeg har alle intentioner om at lære de stor bogstaver også. Bare vent, om små 10.000 timer er jeg rigtig god til kalligrafi.

Allan Daastrup holder forresten en workshop i blackletter på Jyderup Højskole til sommer, hvis der er andre nørder i blandt mig.

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Lisa Fausbøll

    Jeg leder efter en kalligrafisk forening i Danmark/København ? Er der nogen, der laver kurser i forskellige skriftarter ? Venligst send mig nogle oplysninger og evt. kurser. Mange tak, venligst Lisa.

    1. Malene

      Hej Lisa, jeg er bare en helt almindelig selvstændig, og har ikke en viden udover hvad Google kan give dig. Jeg kan dog pege dig i retning af Facebookgruppen “Kalligrafi og lettering”. Mvh Malene

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.