Letterpressworkshop på Holmen · dag 2

Dag 2 på Letterpress Workshop på Holmen. På dag 1 handlede det om trætyper, dag 2 er blytyper og bogsats.

Blytyper er noget nullerværk. Efter at have prøvet det, har jeg en afgrundsdyb respekt for de gamle bogtrykkere, for holddanukæft, det er ikke for de fummelfingrede eller utålmodige.

Blytyper i sættekasse · Letterpress workshop på Holmen

I de go’e gamle dage havde hver svend sine egne reoler med typer og var selv ansvarlig for, at lægge dem på plads i de rigtige huller. Man dobbelttjekkede nemlig ikke, om det nu var det rigtige bogstav man havde fat i, nææ, man blindsatte typerne. Og lå et bogstav forkert, ja, så opdagede man det først når man tjekkede trykket.

Blytyper · Letterpress workshop på Holmen

De er små, ikke? Det her er vist Garamond str. 12.

Vinkelhage · Letterpress workshop på Holmen

Nogle af de andre kursister kastede sig over at lave visitkort og dermed at bruge skrifter i størrelse meget-meget-lille. Jeg kender mine begrænsninger og valgte at lave et citat af Jane Austen, som havde en tilpas længe til, at det var rigelig udfordrende at sætte det. Ovenfor er de første par linjer placeret i vinkelhagen.

 · Letterpress workshop på Holmen

Gammelt møder nyt. Vi skulle jo instagramme undervejs, forstås.

Vinkelhage · Letterpress workshop på Holmen

Her er Phillip i gang med at håndsætte sit citat fra Tilbage til Fremtiden.

Vandercook letterpress maskine · Letterpress workshop på Holmen

Den maskine vi brugte var af lidt nyere dato end Hüttemeieren fra dagen før: en Vandercook cylinderpress. Selvom hvert ark skal sættes i maskinen manuelt, er det alligevel hurtigere end at bruge end  håndpressen (når jeg siger hurtigere, mener jeg på ingen måde hurtig i moderne forstand. En uøvet trykker som mig kan måske køre 50-60 ark igennem på en time og så vil halvdelen sikkert ikke være gode nok).

En cylinderpresse fungerer omtrent på samme måde som en moderne printer. Man føder papiret fra den ene ende og små gribere fører det igennem maskinen. Selvom farven påføres med valser og ikke med en nål som på en printer, er det samme fidus.

Typerne er sat · Letterpress workshop på Holmen

Citatet placeret i maskinen. Med en stavefejl. Jeg havde taget “b” i stedet for “d” i “be” og “because”. Det med det spejlvendte hylede mig ud af den.

Malingen blandes · Letterpress workshop på Holmen

Farve blandes. Jeg havde bestemt mig for en petroleumsblå. Det var ikke nemt at ramme den nuance jeg havde i hovedet.

Første tryk · Letterpress workshop på Holmen

Wow, se nu der. Selvom jeg nåede at trykke ca. 20 eksemplarer, var det lige fantastisk hver gang et nyt ark dukkede frem. Hvordan så det ud? Var det lige? Var der for meget farve eller for lidt farve? Hvert tryk er forskelligt og noget ganske særligt.

Det færdige tryk · Letterpress workshop på Holmen

Det færdige tryk ser så enkelt og ligetil ud. Det er jo bare nogle blå bogstaver på et papir, kan man argumentere. Jeg kan sætte det samme op på computeren på små 10 minutter. Det her tog mig 3 timer (mindst) bare at gøre klar til tryk.

Men hvorfor så lave letterpress? Det er afsindig tidskrævende og mange vil ikke engang bemærke, at det er håndtrykt. Nogle vil måske beklage sig over, at farven er lodden i kanten, eller ikke dækker helt.

  • Jeg har lært mindst ligeså meget om typografi på disse to dage, som jeg gjorde på 3 år på Den Grafiske Højskole
  • Jeg vidste det godt i forvejen, men det er noget andet at prøve det i virkeligheden. Som designer skal man nogle gange huske, at ens fag bygger på et gammelt håndværk, at man dengang kunne ting med hænderne der er helt fantastiske. I dag, hvor enhver klovn med Photoshop kalder sig designer, er der ikke monopol på at lave visuel kommunikation. 
  • Roen. Tiden. Det er nærmest meditativt at arbejde med bogtryk. Ingen lyde fra computeren, ingen distraherende Twitter-beskeder, bare det bogstav man har i hånden og det næste i rækken

Dette indlæg har 2 kommentarer

  1. Det er en rigtig gode fortælling. Især den udtryk om ” nærmest meditativt” arbejde. Tusind tak for det.

    1. Mange tak skal du have. Ja, jeg ville ønske jeg kunne tage en dag om ugen med letterpress, det er virkelig beroligende arbejde.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk menu