Lo. Lee. Ta.

Gyldendal har netop udgivet tre titler til i deres nyeste klassiker-paperbackserie, der i blandt Vladimir Nabokovs Lolita. Jeg er ikke ubetinget begejstret omslaget, da det giver mig associationer til de damebladsromaner der bliver vedlagt Femina op til sommerferien som strandlekture. De sarte pastelfarver skal dog nok sælge alligevel.

Lolita Gyldendal bogomslag
Omslaget til den nyoversatte udgave af Lolita (Gyldendal, 2013).

Bogen har delt vandene siden udgivelsen i1955, ikke mindst på grund af det kontroversielle indhold. En ældre mand der bliver nærmest besat af en purung pige, som han også er stedfar for. Lolita er sidenhen blevet synonym med unge piger der er på den fremmelige side rent sexuelt. Romanen bliver ofte kategoriseret som en erotisk roman, hvilket afspejles i mange af de omslag den har haft de seneste 60 år.

Rigtig mange af dem har haft en pige på omslaget, selvom Nabokov selv mente noget helt andet: “I want pure colors, melting clouds, accurately drawn details, a sunburst above a receding road with the light reflected in furrows and ruts, after rain. And no girls.”

Senere hen skiftede han vistnok mening – og det er også en tricky bog at lave omslag til. Enten bruger man en pige på forsiden, eller også skal man over i noget symbolik og abstrakt for at formidle bogen.

For nylig udkom bogen Lolita – The Story of a Cover Girl en samling af 80 forskellige omslag til bogen, lavet af grafiske designere fra hele verden. Det er ret spændende at se hvor mange forskellige måder man kan vælge at formidle en historie på. Det viser også, hvor komplekst det er, at lave bogomslag, og hvor meget betydning designeren har.

Fordi bogen har klassikerstatus, og mange kender til indholdet selvom de aldrig har læst den, giver det designeren yderligere mulighed for at lege med symboler og underforståede idéer.

Edit: Da jeg postede indlægget på Twitter gav det en masse gode kommentarer og holdninger!

Lolitas mange udtryk

Lolita kan pakkes ind på alle mulige måder, som en Google-søgning viser. Nedenfor ses et uddrag af omslagene fra Lolita – The Story of a Cover Girl.

John Fulbrook III

John Fulbrook III

lolita-mendelsund

Peter Mendelsund

Aleksander Bak

Aleksander Bak

ben-wiseman

Ben Wiseman

lolita_storyofacovergirl_jessicahische

Jessica Hische

lolita_storyofacovergirl_michaelbierut

Michael Bierut

lolita_storyofacovergirl_headsofstate

Heads of State

lolita_storyofacovergirl_jamiekeenan

Jamie Keenan

En dansk version

Men det var i 2013. Siden publiceringen i 1955 har bogen haft et væld af udtryk. Bare se denne side der har 185 omslag fra de sidste 56 år fra 37 forskellige lande.

1957 DK Hans Reitzel, Copenhagen

Hans Reitzel, 1967

macauley-2011

Gyldendal, 2011. Designer: Harvey Macauley.

 

1967 DK Gyldendals Bogklub, Copenhagen

Gyldendal, 1967

1997 DK Gyldendal, Copenhagen

Gyldendal, 1997

Omslag i de pæne 60’ere og de funky 70’ere

Det er også en rejse gennem bogomslagets udvikling, trykketeknikker, stil og smag på tværs af lande.

1958-nl-oisterwijk-the-hague

Holland, 1958

USA, 1966

USA, 1966

Grækenland, 1961

Grækenland, 1961

England, 1973

England, 1973

Tyrkiet, 1959

Tyrkiet, 1959

1964

1964

Sverige, 1965

Sverige, 1965

Holland, 1978

Holland, 1978

Det allerførste og én af de nye

Det første omslag til Lolita er det øverste. Det næste er lavet af Adonis Durado, og er så ækelt, at jeg næsten ikke kan holde ud af kigge på det. Egentlig oplever jeg det som et perfekt omslag til romanen, men tvivler på, at det ville sælge særlig godt.

lolita1

 

adonis-durado-lolita-cover

Nabokov får ordet

Nabokov får lov til at lukke historien om Lolita og hendes mange, fine kjoler ned.

Mere læsning

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Min ungdoms Lolita var Gyldendals Bogklubs. Det tænkte jeg aldrig videre over.
  Når jeg ser ned over alle omslagene (og tak – super god idé at kaste et blik på det), falder jeg selv for Michael Bierut, Heads of State og Jamie Keenan. Jeg kan overhelehovedet ikke lide det nye – synes simpelthen slet ikke det har med romanens udtryk at gøre. Billedet er hverken udtryk for Nabokovs, Lolitas eller læserens synsvinkel.

  1. Jamie Keenans er også en af de mest populære på Twitter – og min egen personlige favorit. Der er flere ting jeg elsker ved det: Den undgår at have en pige på forsiden (kliché), undgår skrigpink og allerbedst, så indeholder den en gåde, fordi det både er et hjørne og samtidig minder om en barm;)

   Din bogklubudgave er ikke en af de ovenstående, vel?

   Er, sjovt nok, meget enig i din betragtning om det nye omslag. Jeg er generelt ret skuffet over hele den paperback-serie. Når man både har nyoversat og fået kendte forfattere til at skrive spritnye indledninger til bøgerne, er det synd, at man med stort set alle titler, har lavet omslag der er så ligegyldige og uoriginale. Især når man ser på, hvad engelske/amerikanske designere mestrer når det gælder klassikerne.

Skriv et svar

Close Menu