Freelance

Hvor meget ved du om økonomien i at være freelancer?

21. april 2016

De spørgsmål jeg oftest bliver stillet af andre der overvejer at blive selvstændig freelancer handler om økonomi. Regnskab, moms, priser – alt det her med tal og penge, som mange synes er svært at forstå og som kan afholde dem fra at starte op.

Men det er faktisk ikke så slemt endda. Læs med her.

Revisor

Hvis du er brandgod til tal og drømmer at lave udvidet selvangivelse skal du bare give den gas. For alle andre: Få. Dig. En. Revisor. Udover at du slipper for at rode med økonomi, så kan din revisor også lave årsregnskab og selvangivelse. Revisoren husker dig på at betale moms til tiden og har styr på hvad du må trække fra. Ja, en revisor koster penge, men det er det hele værd, fordi hun sparer dig penge i det lange løb (og sparer dig for frustration over at være forvirret over dit regnskab).

Digitalt bogholderi

Din bogholder behøver ikke være i nærheden af dig. Brug en online service som E-conomic, Dinero eller Billy’s Billing og giv din revisor adgang. Du kan fakturere via tjenesten og din bogholder kan klare resten. Jeg scanner mine papirbilag med appen Scannable og samler dem i en mappe med de bilag jeg får digitalt. Med jævne mellemrum omdøber jeg hvert bilag så det matcher mit kontoudtog og sender hele molevitten til min revisor, og så bogfører hun for mig.

Firmakonto

Medmindre du et naturtalent til at huske tal, så få dig en firmakonto med et dankort. Det er denne konto dine kunder indbetaler til og det er fra denne konto du betaler udgifter og indkøb til firmaet. Når du skal have løn, så overfører du penge til din private konto. Husk, at der skal være penge på din firmakonto til moms og skat.

Moms og skat

Det er ok at blive forvirret over moms, vi har alle været der. Bruger du en af ovenstående programmer sørger de for, at lægge moms til din faktura. Det du skal skal have styr på er, at du skal betale differencen mellem købs- og salgsmoms tilbage til Skat hver halve år (hver 3. måned det første år).

Et eksempel: Du fakturerer en kunde for en opgave på 4.000 kr. Du skal lægge 25% moms oveni prisen, kunden skal derfor betale i alt 5.000 kr. Momsen udgør 1.000 kr og dem skal du sådan set bare opbevare, indtil Skat vil have dem igen. Du har nu omsat for 4.000 kr, men du skal stadig betale Skat. For at være på den sikre side, så så trækker jeg kun 50% ud til mig selv, det vil sige 2.000 kr. Det efterlader en portion i firmaet som en buffer til regnvejrsdage samt penge nok til Skat.

Vi går lige tilbage til momsen. Du har nu 1.000 kr stående i moms. Så køber du nyt tegnegrej for 500 kr. inkl. moms. Momsen udgør 100 kr. De 100 kr. i købsmoms skal modregnes de 1.000 kr fra før, som er salgsmoms. Det vil sige, at du nu kun skal betale 900 kr til Skat.

Nu har du så kun 3.500 kr i dit firma og bruger du 50%-reglen skal du nøjes med at trække 1.750 kr. ud til dig selv.

Læs denne pædagogiske gennemgang af moms fra Dinero eller læ mere om moms på Startvækst. Du kan også melde dig til en af Skats infomøder.

Forsikring

Få dig en erhvervsforsikring hvis du køber dyrt udstyr i din virksomhed! Fordi jeg var forsikret, kunne jeg gå ud dagen efter en indbrudstyv havde nappet min computer og købe en ny, tage den med hjem og fortsætte mit arbejde. Det kostede mig selvrisikoen på små 4.000 kr. Min kontormakker var ikke forsikret og måtte købe en brugt computer på DBA og låne pengene i banken. Han måtte også vente et par uger til der dukkede en passende computer op som han havde råd til, og den havde så også nogle år på bagen. Jeg fik mig en spritny 27” Mac og blev ikke forsinket i mit arbejde.

Sygeforskring

Som selvstændig skal man selv sørge for at forsikre sig, men det er nemt og fungerer godt. Erhvervsstyrelsen tilbyder en sygedagpengeforsikring for selvstændige. Du kan forsikre dig til forskellige takster og det er pivnemt at melde sig syg via Nemrefusion – også når hovedet er fyldt med snot.

Barsel

Suk, barsel. Den selvstændiges akilleshæl. Desværre har siddende regering netop fjernet den barselsordning som adskillige parter havde kæmpet for i årevis, så det kan godt være økonomisk smalhals at være på barsel.

Alt efter hvor meget du har tjent det foregående år, er du sikret barselsdagpenge fra kommunen. Der er en nedre grænse for hvor meget du skal have tjent for at være berettiget til barselsdagpenge. Hvis du lige er startet, og bliver gravid, så skynd dig at melde dig ind i Erhvervsstyrelsens Sygeforsikring, jeps, den der også lader dig melde dig syg. Den sikrer dig nemlig mindst 2/3 barselsdagpenge og det er mere end ingenting.

Pension

Du skal også selv sørge for at spare op til pension, efteruddannelse og ferie, en luksus som sker helt automatisk for fastansatte. Jep, især pension er noget af det mest usexede der findes, men du skal altså huske at spare op. Lav en opsparing i banken, få dig et pensionsselskab eller prop penge i madrassen –bare gør et eller andet.

Efteruddannelse

Som med pension, ferie og barsel skal du også selv have guld op af lommen for at komme på efteruddannelse og kurser. Men de fleste fagligt relevante kurser vil du kunne trække fra i din virksomhed.

Ferie

Så holder du bare ferie! Du behøver ikke tjekke med nogen, udover lige at nævne det for dine kunder. Du behøver ikke tage hensyn til hvornår dine kollegaer vil holde ferie – du kan bare rejse. Til gengæld tjener du ikke nogen penge mens du er afsted og du får ingen feriepenge, dem skal du selv spare op.

Priser

Det er skidesvært at finde ud af hvor meget man skal tage i timen som selvstændig. Du finder ret hurtigt ud af, at nogle erhvervsgruppe har mange flere penge end andre og at nogle af dem er nogle nærigrøve. Nogle har et fast budget mens nogen gerne vil betale timepris. Som tommelfingerregel skal du have en gennemsnitstimeløn på omkring 750 kr. i timen ex moms for at tjene det samme som en fastansat grafisk designer. Jo dygtigere og mere specialiseret du er, jo mere kan du forlange i timen.

Jeg kan anbefale bøgerne Sæt pris på dig selv  og denne talk med designer Mike Montiero, F**k you, pay me.

A-kasse

Jeg er ikke medlem af en a-kasse og det er fordi, at reglerne ikke er lavet til freelancere. For at få dagpenge skal du lukke dit firma og sælge dets aktiver, fx din computer, hvilket gør det ret besværligt at starte op igen. Jeg vælger at tro så meget på min egen evne til at skaffe nye kunder, at jeg har fravalgt denne sikkerhed (også lidt i trods over, at samfundet ikke har tilpasset sig til freelancere). Men hvis du vil have den sikkerhed, så meld dig endelig ind i a-kasse. Du kan jo altid melde dig ud igen.

Fagforening

Fagforening er en helt anden snak! I fagforeningen kan du få rådgivning om jura, ophavsret, barsel osv, og de fleste fagforeninger tilbyder spændende kurser og foredrag. Der findes to store fagforeninger for grafikere og illustratorer. Jeg har været medlem af Visuelt Forum hos Dansk Journalistforbund og er nu medlem af HK Grafisk Kommunikation, fordi jeg synes deres kursusudbud er rigtig godt.

Ingen kommentarer

Skriv et svar