Tegn retro-inspireret typografi i hånden

Jeg har tidligere lavet et indlæg med min arbejdsproces med at tegne frihåndsbogstaver til mit BookBeginnings sideprojekt. Men det er bare én måde at gribe det an på. Jeg er svært begejstret for historiske skrifttyper, for eksempel skrifter fra sidst i 1800-tallet som både tæller victoriansk krusedulle-stil, western-seriffer og franske skønskrifter. Men dem kan jeg ikke uden videre tegne, uden at have noget at kigge efter. For det første er de ofte meget detaljerede, og for det andet, er det vigtigt at få detaljerne bare nogenlunde rigtige, for at bogstaverne får det rigtige historiske udtryk.

Til Louisa May Alcotts Little Women forsøgte jeg mig med at blande victoriansk inspirerede skrifttyper sammen i sætningen: »Christmas won’t be christms without any presents’, grumbled Jo, lying on the rug«. Bogen er skrevet i 1868-1869 og dermed midt i victoriatiden. Alcott er godt nok amerikaner, men art nouveau bredte sig fra Europa til Nordamerika – og det er skrifttyper fra denne era jeg gerne vil efterligne.

Research

Når man skal tegne noget historisk, er det absolut nødvendigt med referencer, hvis man skal gøre sig forhåbninger om, at få bogstaverne til at ligne bare nogenlunde. Victoriatiden er perioden fra omkring 1837-1901 hvor Dronning Victoria regerede i England. Hun regerede så lang tid, at det dækker over flere stilperioder: Jeg går efter de gotik og art noveau hvor man er svært glad for pynt og krummelurer. Victoriatiden kaldes også historicisme fordi man efterlignede tidligere tiders stiltræk. Typografien skal se ud som om, den er indgraveret og der tegnes fysiske objekter som bannere, rammer, ornamenter. Layoutet er stort set altid/ofte symmetrisk, centreret og teksten skrives på kurver.

Lidt googleri senere, har jeg samlet mig et Pinterest-board med en masse fine eksempler på victoriansk typografi: Både autentiske eksempler og moderne fortolkninger. Jeg vil have mindst fire forskellige skrifter med på min tegning da ét af stiltrækkene også er, at blande adskillige skrifter sammen.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

Ovenfor ses udsnit fra min Pinterest-inspiration som jeg gerne vil efterligne. Den måde, Pritchard & Burton’s snor sig omkring hinanden, tror jeg vil passe godt til første del af sætningen, christmas won’t be christmas. Jeg bruger skriften Chapman (til højre) som udgangspunkt. Ornamenterne fra Pattisons bruger jeg som inspiration til ornamenterne.

De to nederste udsnit bliver kombineret til den sidste del af sætningen: Grumbled Jo, lying on the carpet. Det buede layout er fra det øverste udsnit mens skrifttypen er fra det nederste.

Without any presents er direkte tegnet af fra to forskellige gratis skrifter: Spatz og Bosox.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

 

Nogle af bogstaverne er altså direkte kopieret fra eksisterende skrifter mens andre er en sammenblanding af flere forskellige stiltræk og detaljer fra min research.

Skitserier

Modsat Hemingway-citat fra min tidligere tutorial, er jeg ret hurtigt i gang med kompositionen, fordi jeg har stjålet ladet mig inspirere fra de ovenstående eksempler. Christmas won’t be christmas kan godt klemmes ind på to modsat rettede kurver (som jeg håbede) og without any presents skal blot afskrives fra skærmen.

Nu siger jeg bare. Det tog en krig, at skrive presents. N’et blev alt for bredt og afstanden mellem bogstaverne sidst i ordet kunne immervæk være bedre. På skitsen kan man også se, at højden på without any startede nogen svævende … men det er det, man har skitser til!

Det at tegne en skrift direkte af, lærer mig en hel del om, hvordan bogstaverne er skruet sammen og hvilke forskelle de forskellige skrifttyper og enkeltbogstaver har.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

Efter en del nusserier og visken ud tegner jeg den første skitse over på et nyt stykke ternet papir. Bogstaver og ord bliver bedre tilpasset til hinanden og jeg tilføjer ornamenter hvor der er plads. Victoriansk typografi er kendetegnet ved væg-til-væg design. Der er stort set intet tomt rum.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

Rentegning

Rentegningen foregår med sorte tuschpenne på glatbestrøget papir. Jeg startede forfra tre-fire gange, før det lykkedes mig, at komme helskindet igennem det første christmas.

handlettering håndtegnet typografi håndtekst tutorial guide

 

Herover ses en indscannet udgave af rentegningen. Jeg har med vilje ikke gjort særlig meget ved den, så du kan se detaljerne i rentegningen. Ja, jeg ryster en del på hånden!Nedenfor ses det billede der endte på Instagram, som slører min rystede streg en anelse.

handlettering lettering typography

Citatet Marley was dead, to begin with er fra Charles Dickens’ A Christmas Carol og er lavet på samme måde.

handlettering typography

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Morten Brunbjerg Bech

  Fedt, du deler din proces og inspiration, Malene. Det ser super lækkert ud. 🙂

  (Og godt, du fik dit site op at køre igen)

  1. Malene Hald

   Tusind tak, Morten!

   Inden jeg overhovedet fik flyttet måsen ned på mit kontor og åbnet computeren, var det online igen, så det har nok bare været nogen der har spildt kaffe i en server et sted.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.