Bogdesign og bogomslag

Bogdesign og tilrettelægning af illustrerede bøger er en særlig kunst. Der skal vælges det rigtige format, papir, typografi, illustrationer og farver. Spaltearrangementer og grid er især vigtigt for illustrerede bøger som skal designes og layoutes fra bunden. Herfra går det videre til kolumnetitler, indholdsfortegnelse, register og sidetal. Alle de typografiske detaljer er i orden når jeg designer og producerer smukke bøger.

Et smukt satsbillede er vigtigt ved skønlitterære bøger. Valget af skrifttype er én ting herefter skal der vælges marginer, skriftstørrelse, linjeafstand og andre typografiske spidsfindigheder.

Tilrettelægning af bøger

Bogdesign udføres af professionel  grafisk designer. Bogomslag til trykte bøger og e-bøger. Jeg tilrettelægger illustrerede bøger, skønlitterære bøger, børnebøger, ungdomsbøger, fagbøger, kogebøger. Ungdoms- og børnebøger skal ofte have seriepræg som er en særlig disciplin.

Bogproduktion og færdiggørelse

Bogens indbinding er vigtig når der tales om trykte bøger. Skal det være paperback eller hardback, skal der bruges forædling på omslaget, skal der være smudsbind eller kapitelbånd. Bogproduktionen er et kapitel for sig og her kan jeg have kontakt til bogbinder og bogtrykkeri for a få det optimale resultat.

bogdesign

Bogomslag for alle

Layout af bøger laves professionelt. Bogopsætning og design af bøger laves efter alle kunstens regler. Bogomslag laves af grafisk designer, art director, mediegrafiker, bogdesigner.

Det er vigtigt at lave godt bogdesign hvis man skal sælge sine bøger eller fange læserens interesse på bibliotekerne. Den rigtige designer vil lytte til forfatteren men samtidig lave et omslag der passer til bogens indhold og som tjener den bedst.

bogdesign

Dansk bogdesign udføres. Grafiks designbureau udfører bogdesign og bogtilrettelægning. Dansk Bogdesign har tidligere haft nogle store profiler som var meget kendte og lavede spændende arbejde. De hed Erik Ellegaard Frederiksen og Austin Granjean.

Når bøgerne skal sælges i boghandlen skal de kunne tiltrække læseren. Det gør de bedst med et omslag der er designet efter alle kunstens regler. Der er forskel på hvad der fungerer til hvilke genre af bøger. Krimier har fx nogle særlige visuelle koder som efterhånden er rimelig brugte. Hvis man vil skille sig ud med et krimiomslag har man mange muligheder.

bogdesign

Design til børne- og ungdomsbøger er en helt anden sag. Her skal opsætteren tage højde for at børnene ikke er øvede læsere. Det betyder, at skrifttypen teksten sættes i skal vælges med omhu og have en stor x-højde. Det er også vigtigt at justere ordmellemrum og linjeafstand så det bliver nemmere for børnene at genkende de enkelte ord.