Kære Freja

Forlaget Corto og Karen Vad Bruun

Forfatter Karen Vad Bruun har skrevet en ungdomsroman om pigen Freja, der finder en dagbog i en flyttekasse, da hun og hendes mor flytter til den lille landsby, som moderen kommer fra.

På forsiden af dagbogen står der kære Freja, så Freja tænker, at den jo næsten er stilet til hende, så hun begynder at læse. Dagbogen er hendes mors, og er fra hun havde samme alder som Freja har nu. Freja lærer sin mor, og sig selv, bedre at kende, ved at læse i dagbogen – samtdig med, at hun skal finde sig til rette i den nye skole og den nye by.

Forfatteren og jeg brainstormede flere idéer til bogens omslag. Det oplagte ville være, at lave omslaget så den ligner dagbogen Freja finder – men det visuelle greb ser man ofte, og vi ville gerne være mere originale.

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-6

I stedet fandt vi på at lave omslaget som en flyttekasse, den flyttekasse som Freja åbner, og finder sin mors dagbog i.

Der er hul i omslaget, samme facon som de huller i flyttekasser man bruger til at løfte dem med, og igennem hullet kan man se titlen på bogen.

Titlen står på satspapiret, og det foto er et vi selv tog. Alle tingene på satspapiret er Karens egne, dagbøger, fotos, papirstumper, LP'er, udklip og studenterhue fra hun selv var teenager.

Den sorte kinabog er Karens egen dagbog. Omslaget var heldigvis blankt, så jeg kunne skrive titlen på et stykke karton, og placere den på omslaget med Photoshop. 

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-10
kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-8

Satspapiret ser ud som du ser til højre – altsammen Karens egne ting, stablet ovenpå hinanden. 

Idéen er, at man åbner omslaget, som om man åbner en flyttekasse, og satspapiret er det man se, når man åbner kassen.

Og der ligger dagbogen.

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-11
kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-9

Titlen er skrevet med kvajeblæk på sort karton, scannet ind, og siden placeret på omslaget.

Kvajeblæk klatter på en helt særlig måde, og det er nærmest umuligt at genskabe digitalt (og det er klart sjovere at gøre det i hånden – alene duften ....).

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-5

For en gangs skyld gav det mening at lave en gigantisk stregkode, for det er der også på flyttekasser. Omslaget er et foto af en rigtig papkasse med strategisk placeret tape.

Boksen med indhold er selvfølgelig også skrevet i hånden.

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-7
kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-12

De sider som Freja læser i sin mors dagbog er også skrevet i hånden. Jeg indscannede et par ubeskrevne, linierede sider fra den sorte kinabog, og skrev ovenpå dem.

Al teksten er dog skrevet digitalt, men stadig i hånden. Photoshop kan mange ting, herunder har den værktøjer der kan efterligne fx en tuschpen som en typisk teenager ville bruge i 90'erne.

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-3

Jeg brugte en del tid på at efterligne både Karens og min egen håndskrift fra 90'erne, men vi lærte begge at skrive sammenhængende skrift ("sløjfeskrift") og var bange for, om nutidens unge læsere kan læse den.

I stedet blev det et kompromis, med sløjfer på udvalgte bogstaver, og så ellers den mest umodne, teenagede udgave af min egen håndskrift.

Al bogens almindelige tekst er også tilrettelagt af mig.

kaere-freja-bogdesign-bogomslag-malene-hald-4

Andre projekter

PoesimaskinenGrafisk design

Styrk børns læselystGrafisk design

Litterære udstillingerGrafisk design

BogomslagBogdesign

Kend dit landBogdesign

KrakenBogdesign

Mille MøgungeBogdesign

Fortæl nuBogdesign

Kaffe Infografik

SprækkerBogdesign

Notesbøger for GADIllustration

HåndtekstningHåndtekstede tegneserier

Gyldendal UddannelseIllustration

ClioIllustration

DMJXInfografik

Malene Hald Studio
Storm & Trang
Studiestræde 35a
1455 København K

mail@malenehald.dk
tlf. 30 28 04 46

Tekst, grafik, billeder, lyd samt andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Malene Hald forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.